Varje vecka har vi på kontoret diskussioner gällande särskrivningar. Ibland blir det livliga konversationer men allt som oftast får det oss att skratta. Vi gör alla fel ibland och det här med särskrivningar är inte alltid helt lätt. På Sociala medier har det blivit en fluga att skapa grupper mot särskrivningar till exempel; Sverige mot särskrivning. Där läggs det upp roliga fel som begåtts, oftast handlar det om lappar där man skrivit fel t ex:

”skum kantarell”
”kul glass”
”personal rockar”
”luft gitarr”

Men hur kommer det sig att vi gör särskrivningar? Troligen på grund utav engelskan, där man skriver sammansatta begrepp som två ord, med vissa undantag där det skall vara hopskrivet eller med bindestreck.

På vilket sätt kan vi undvika dessa särskrivningar? Det finns en tumregel som Copywritern Gunnar Hård af Segerstad från Göteborg kommit på. Regeln har visat sig hålla i vått och torrt och lyder:

En grej – ett ord.

Alltså: om det är en grej som hör ihop – som sjukvårdare, kycklinglever m.m skriv ihop det.

Ett annat tips är att säga det högt. Tar du en paus mellan orden?

Nej – skriv ihop.
Ja – skriv isär.

Har du uppmärksammat en särskrivning? Ge feedback till den som råkar göra misstaget istället för att håna personen. Ni kan skratta åt det gott när felet är åtgärdat.
Vad har ni råkat särskriva och hur fel blev det i sammanhanget? Dela gärna med er av era berättelser. Vi lovar att skratta gott åt det, men kom ihåg att alla gör fel.